our values

PRAVIČNOST

Odprti podatki za večjo transparentnost dejanskega lastništva

Transparency International Slovenia predstavlja novo spletno platformo, ki surove baze podatkov pretvarja v uporabno orodje za raziskovanje in analize. Tokrat smo se v sodelovanju z Virostatiq.com na podlagi ugotovitev poročila Nevidni lastniki: transparentnost dejanskega lastništva lotili baze dejanskih lastnikov, ki so vpisani v register dejanskega lastništva v Veliki Britaniji. Register se v Sloveniji namreč še vzpostavlja, prav tako pa ne bo dostopen v obliki odprtih podatkov. Platforma je zaradi vstopnih podatkov v angleščini tako v celoti v tem jeziku. 

Raziskuj po platformi

Platforma omogoča iskanje po lastnikih in podjetjih ter nacionalnostih. Prav tako je mogoče analizirati podatke po določenih parametrih na dva načina: lahko sestavite lastno analizo in po njej raziskujete, lahko pa pregledate nekaj že vnaprej pripravljenih analiz, kjer lahko prilagajate grafični izris. 

TI Slovenia želi s platformo prikazati potenciale prosto dostopnih baz podatkov v primernih oblikah in s tem vzpodbuditi odločevalce (domače in tuje), da pri zakonodajnih postopkih omogočijo dostop do nastajajočih baz, saj s tem civilna družba razvija podatke v nove oblike in s tem dodaja vrednost surovim podatkom.
Ob tem je potrebno ponovno poudariti, da je transparentnost dejanskega lastništva pomembna za preprečevanje nekaterih zlorab anonimnega lastništva, ki smo mu bili priča tako doma, kot tudi v svetovnih aferah kot so PanamaPapers ali drugi. Včeraj, 29.6.2017, se denimo evropske institucije niso zedinile glede prenove četrte direktive za preprečevanje pranja denarja, ki bi zagotovila javno dostopnost baz registrov dejanskega lastništva po celotni EU, pogajanja pa se tako zamikajo v jesenski čas.

logoEK pakti

Supported [in part] by a grant from the Foundation Open Society Institute in cooperation with the Fiscal Governance Program of the Open Society Foundations.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x