our values

PRAVIČNOST

  • Obvestilo
  • Pakt integritete
  • Poslovna integriteta
  • Dijaki proti korupciji
  • Nevidni lastniki
  • Informacijske tehnologije
  • Podpri

Še en škandal, ki kaže na nujnost sprememb

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) po razkritju obsežne sheme za pranje umazanega denarja, kjer naj bi se opralo več kot dvajset milijard dolarjev, poziva k ukrepom proti praksam, ki posameznikom omogočajo razpolaganje s premoženjem nelegalnega izvora. Manj kot leto dni po aferi Panamski dokumenti nov škandal ponovno opozarja, da so spremembe nujne in neizogibne. Odločevalci po vsem svetu bodo morali pokazati ukrepe proti takim praksam.
Afera ponovno kaže tudi na potrebo po večji transparentnosti dejanskega lastništva podjetij, saj so se tudi v tej aferi uporabljala slamnata podjetja oz. slamnati lastniki podjetij. Ob aferah tudi raziskave, med drugim raziskava TI Slovenia Nevidni lastniki, že leta kažejo, da se anonimnost lastništva zlorablja za mnoge negativne pojave. Že mesece se odločevalci v Evropi prerekajo o tem ali bi registre dejanskega lastništva odprli javnosti ali ne. Sedaj so dobili še en odločen signal, ki ga ne smejo prezreti. Javno dostopni in strojno berljivi registri dejanskega lastništva bi omogočili lažje odkrivanje nepravilnosti, tudi s strani preiskovalnih novinarjev in drugih akterjev civilne družbe. S tem bi kriminalcem in koruptivnim otežili tovrstna početja. Tri evropske institucije bodo v prihodnjih mesecih začele pogajanja o novi direktivi, ki bo urejala preprečevanje pranja denarja, TI Slovenia pa je že pred meseci pozval slovenske odločevalce, naj z zgledom prevzamejo vodilno vlogo pri oblikovanju mnenja v drugih državah članicah.
TI Slovenia prav tako pričakuje, da bodo slovenski organi pregona skrbno preverili vse razpoložljive informacije v medijih ter ustrezno ocenili, če gre v katerem razkritem primeru tudi za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

 

logoEK pakti

Supported [in part] by a grant from the Foundation Open Society Institute in cooperation with the Fiscal Governance Program of the Open Society Foundations.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @STA_novice: KPK v poslu s podjetjem Labena zaznala korupcijska tveganja https://t.co/DplL6fCYkf
TransparencySi RT @OCCRP: Mangosteen juice and CBD oil are some of the products that XAN-MAX sells. But why did Slovenia's government award this small b…