our values

PRAVIČNOST

Evropski parlament za javne registre dejanskih lastnikov

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) in Ekvilib Inštitut pozdravljata današnje glasovanje odborov Evropskega parlamenta, ki sta izglasovala predlog direktive za preprečevanje pranja denarja, po katerem bi bili registri dejanskih lastnikov javno dostopni. »To je pomemben korak k večji transparentnosti dejanskega lastništva, ki je nujna za preprečevanje pojavov, kot smo jim bili priča v aferi Panamski dokumenti. Veseli nas, da je Evropski parlament do tega vprašanja zavzel bolj trdno stališče« je poudaril Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia.

Preberi poročilo Nevidni lastniki

Pristojna odbora (odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) in odbor za ekonomske in monetarne zadeve (ECON)) sta danes zjutraj odločala o predlogu, ki naj bi ga zavzel Evropski parlament v pogajanjih med tremi institucijami. »V Ekvilib Inštitutu pozdravljamo rezultat današnjega glasovanja Evropskega parlamenta, ki je podprl uvedbo javno dostopnega registra o dejanskem lastništvu podjetij in skladov. Tovrstna transparentnost je izrednega pomena tako za Evropo kot tudi za države v razvoju, ki vsako leto izgubljajo milijarde na račun bega kapitala tudi s pomočjo skrivanja lastnikov podjetij. Z javnimi registri bodo države dobile dostop do informacij, ki so ključne za odkrivanje izogibanja davkom« je povedala Maruša Babnik, koordinatorka projekta Gibanje za davčno pravičnost, Ekvilib Inštitut. V TI Slovenia in Ekvilib Inštitutu smo se pridružili organizacijam širom EU in pozivali poslance k sprejemanju odločitev, ki bi prispevale k boljšim rešitvam. 

Preberi poročilo Preživetje najbogatejših

Predlog direktive mora sedaj Evropski parlament potrditi na plenarnem zasedanju, potem pa morajo Evropski parlament, Evropska komisija ter Svet EU soočiti svoje predloge in oblikovati končno besedilo direktive. Nova direktiva naj bi bila pripravljena do poletja. V TI Slovenia in Ekvilib Inštitutu se pridružujemo pozivu vladam v Evropski uniji, da v sklopu Sveta EU sledijo priporočilom in podprejo javne registre dejanskega lastništva za podjetja in sklade (t.i. truste) ter druge ukrepe, ki bi učinkovito preprečevale zlorabe finančnega sistema.

Q&A

Je bila z glasovanjem sprejeta končna odločitev?
Ne. Današnje glasovanje je potekalo v dveh odborih Evropskega parlamenta (odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) in odbor za ekonomske in monetarne zadeve (ECON)), ki sta pristojna odbora za vprašanje preprečevanja pranja denarja. Končno stališče bo Evropski parlament sprejel na plenarnem zasedanju, ki naj bi potekal marca. Je pa pričakovano, da bo na plenarnem zasedanju stališče odborov podprto.

Je z glasovanjem direktiva sprejeta?
Ne. Ko bo Evropski parlament sprejel končno stališče, se pričnejo pogajanja med Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo ter Svetom Evropske unije, kjer bodo predstavniki vseh treh institucij oblikovali končno besedilo direktive. Proces pogajanj naj bi se končal med predsedovanjem Malte, ki se zaključi s prvim julijem letos.

Kakšne spremembe transparentnosti dejanskega lastništva so bile sprejete s strani držav članic?
Decembra lani so države članice v Svetu EU sprejele stališče, kjer se ne zavzemajo za javno dostopne registre dejanskega lastništva, temveč so se zavzele za dostop, ki bi bil pogojen s t.i. legitimnim interesom prosilca. Sedaj bodo vse tri institucije EU stališča soočile in se pogajale za končno besedilo direktive.

logoEK paktiSupported [in part] by a grant from the Foundation Open Society Institute in cooperation with the Fiscal Governance Program of the Open Society Foundations.

 

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi 🔴 [RAZPIS] Nagradni natečaj za najboljše diplomsko ali magistrsko delo 🎓📜 @TransparencySi razpisuje nagrado za naj… https://t.co/gcG4N9e5hl
TransparencySi 📰[E-NOVICE]📰 Za vas smo pripravili mesečni pregled novic s področja dela @TransparencySi za februar 2021. ▶️… https://t.co/ixqshde6ua