our values

PRAVIČNOST

Nova razkritja, stari problemi

Ob vnovičnem razkritju dokumentov iz davčne oaze Transparency International Slovenia ponovno opozarja na sistemske pomanjkljivosti, ki omogočajo tovrstne zlorabe globalnega finančnega sistema. »Ponovno lahko nazorno vidimo, kako se izrablja nekatere jurisdikcije za izogibanje plačevanja davkov, pranje umazanega denarja in druge negativne pojave« je povedal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. 

Še posebno so pomenljiva nekatera imena visokih predstavnikov oblasti, kot je nekdanja evropska komisarka Neelie Kroes, saj so to osebe, ki v rokah držijo ali so držale škarje in platno pri vzpostavljanju mehanizmov za preprečevanje zlorab, a je očitno, da jih pri tem vodijo tudi osebni interesi. »Trenutno potekajo pogajanja o novem predlogu Evropske komisije za dopolnitev direktive za preprečevanje pranja denarja, predlog pa vključuje tudi javnost registrov dejanskih lastnikov podjetij. Ob izidu te zgodbe bomo videli ali evropski voditelji mislijo resno. Čas je za transparentnost« je še dodal Doria. Transparency International bo s partnerji pozival evropske odločevalce, da s tem in drugimi ukrepi dokončno omejijo ali odpravijo te anomalije. 

TI Slovenia bo v okviru projekta Transparentnost lastništva podjetij pozorno spremljal tudi sprejemanje nove zakonodaje za preprečevanje pranja denarja v Sloveniji, ki je napovedano za letošnjo jesen. V okviru projekta poteka tudi raziskava, ki bo po mednarodni metodologiji ocenila tako pravni okvir kot tudi prakso na področju pranja denarja. Raziskava bo predstavljena v začetku decembra. 

 

logo ek bo

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI Ireland in TI Slovenia. Govorci… https://t.co/e25qBxYqf2
1hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/jUiXSP9vqb
1hreplyretweetfavorite