our values

PRAVIČNOST

Še daleč od učinkovitega preprečevanja korupcije

Letno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) za leto 2015 izpostavlja nekatere ključne točke na področju preprečevanja korupcije. Z njimi se bo potrebno soočiti v prihodnosti. Upamo, da bodo odločevalci preučili poročilo in ugotovitve upoštevali pri sprejemanju nadaljnjih smernic na področju boja proti korupciji. Prenova zakonodajnega okvira bo ključna, zato v TI Slovenia z nestrpnostjo pričakujemo spremembe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, kjer smo s predlogi sodelovali tudi sami.
Dejstvo, da Slovenija v mednarodnih ocenah ne izpolnjuje pričakovanj (npr. izpolnjevanje priporočil GRECO-a), je zaskrbljujoče. Na kritičnih področjih tveganja (javna naročila, preprečevanje nasprotja interesov ter nedovoljeni vplivi) je potrebno izvesti več preventivnih aktivnosti. Še posebno to velja za področje lokalne samouprave, kar bomo v TI Slovenia podrobneje predstavili v drugi polovici junija s poročilom Lokalni sistem integritete.
Hkrati ni mogoče iti mimo dejstva, da KPK že drugo leto zapored beleži občuten padec števila prijav, skoraj tretjino glede na leto 2013. Kot smo v TI Slovenia že večkrat zapisali, se mora senat KPK v svojem delovanju bolj poenotiti ter s prikazom rezultatov svojega dela nujno izboljšati svojo javno podobo, da bi vzbujal več zaupanja pri prijaviteljih. Brez prijaviteljev je namreč odkrivanje korupcije skoraj nemogoče. V poročilu prav tako v oči bode pomanjkanje refleksije na področju sodelovanja s civilno družbo ter morebitne bodoče usmeritve na tem področju.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @Global_Witness: What would you call a crime which devastates societies and denies millions of people access to vital services? We call…
TransparencySi Indonezijski predsednik je od države odkupil darilo, ki ga je prejel od danskega predsednika vlade, da ne bi bilo d… https://t.co/Jf4MCH2zQI