our values

PRAVIČNOST

Kako do bolj transparentnih lokalnih volitev?

Transparency International Slovenia je pri nadzoru lokalnih volitev 2014 ugotovil več sistemskih pomanjkljivosti, ki vplivajo na potek in poštenost volilnih kampanj. Pristojni inšpektorat je izdal le eno kazen na podlagi 101 prijave, ki jim jo je posredoval TI Slovenia, nekatera občinska glasila so bila očitno izrabljena v predvolilne namene, župani so v letu volitev nadpovprečno zapravljali ter se izrazito pogosteje pojavljali na javnih prireditvah. Ob vsem tem obstoječi zakonodajni okvir ne omogoča sprotnega nadzora s strani nadzornih institucij in s strani civilne družbe. »Zaradi podobnih pojavov, ki smo jih odkrili na terenu in v veliki meri niso bili sankcionirani, smo pripravili trinajst priporočil, ki lahko bistveno izboljšajo stanje in demokratični standard. Priporočila slonijo na posvetovanjih in mednarodnih izkušnjah.« je povedala Živa Kavka Gobbo, vodja projekta Transparentnost lokalnih volitev v srednji in vzhodni Evropi. Priporočila so razdeljena v tri sklope: transparentnost, finančna preglednost kampanj ter učinkovito izvajanje sankcij.
TI Slovenia veseli, da večina predlaganih sprememb uživa podporo pri ključnih odločevalcih, ki tudi sami zaznavajo sistemske pomanjkljivosti. »Pričakujemo, da se bodo premiki v smeri priporočil zgodili že pred naslednjimi volitvami. Tako bomo volivci imeli večji vpogled v kampanje in potencialne kršitve. To si kot državljani navsezadnje tudi zaslužimo, sploh glede na to, da velik del kampanj financiramo sami, preko proračunskih sredstev« je še dodala Živa Kavka Gobbo. Zaradi korupcijskih tveganj in nizke integritete vodilnih na področju lokalne samouprave prihaja do afer, ki smo jim redno priča. Ker občine razpolagajo z več kot 2 milijardama javnega denarja je nujno, da je tudi v okviru lokalnih volitev, ki so tako razpršene, zagotovljena visoka transparentnost, učinkovit nadzor in primerne sankcije za kršitelje.
TI Slovenia poleg priporočil predstavlja tudi spletno stran www.lokalne-volitve.si, kjer so predstavljeni vsi izsledki nadzora lokalnih volitev 2014, študije primerov, kritična področja, priporočila in ključni dokumenti.

logo ek usembassy

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI Ireland in TI Slovenia. Govorci… https://t.co/e25qBxYqf2
2hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/jUiXSP9vqb
2hreplyretweetfavorite