our values

PRAVIČNOST

Po letu in pol brez pravega epiloga

Transparency International Slovenia budno spremlja dogajanje in javno razpravo v primeru imenovanja kandidatov za evropskega komisarja v letu 2014, a se le-ta odvija nezadovoljivo in je med drugim tudi skrenila s poti iskanja trajnih rešitev, ki bi tovrstne zaplete v prihodnje preprečevala. Magnetogram jasno kaže, da je pomanjkanje jasnih postopkovnih pravil članom vlade omogočalo iskanje obvodov Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. »V zadnjih dneh se pogovarjamo zgolj o tem ali se je takratna predsednica vlade predlagala sama ali jo je kdo drug, kar pa je povsem nepomembno vprašanje. Danes bi moralo biti glavno vprašanje po kakšnih etičnih standardih deluje vrh slovenske politike, ko se s pravnimi akrobacijami izogiba kršitvam zakona, v obzir pa ne vzame ali takšna odločitev meče videz pristranskosti in posledično slabo luč na funkcijo, ki jo zastopajo.« je poudaril Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia.
Ob debati kdo je koga imenoval, je popolnoma razvodenelo vprašanje, kdo je odločal o končni odločitvi, pri čemer potencialno lahko nastajajo nasprotja interesov in čemur bi se morali najvišji predstavniki vlade skrbno izogibati.
Kritični smo tudi do pravilnosti izvedenih postopkov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Čeprav postopek še ni pravnomočno zaključen pa je jasno, da sodba sodišča še dodatno krha javno podobo te pomembne institucije. Za delovanje organa kot je KPK je nujno, da deluje v skladu z zakonom in tako zagotavlja, da njihovi postopki ne bodo padali pred sodno vejo oblasti in tako vzbujali dvomov širše javnosti. TI Slovenia opozarja, da postopkovne nepravilnosti zreducirajo debato zgolj na pravilnost izvedbe postopka, namesto da bi se pogovarjali o sami vsebini določenega primera.
Prav tako je nujno opozoriti na nesprejemljivo dejstvo, da je postopek razkritja magnetograma seje vlade trajal leto in pol. Postopek izbire in imenovanja kandidatov na tako pomembne funkcije bi moral biti odprt, transparenten, odločevalci pa bi morali znati jasno pokazati na podlagi kakšnih meril je bil določen kandidat imenovan. Odgovorne – kot pred letom in pol – ponovno pozivamo, da dokončno uredijo vse faze postopka imenovanja na način, da bo ustrezal najvišjim standardom transparentnosti in integritete.

 

foto:wikimedia

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI Ireland in TI Slovenia. Govorci… https://t.co/e25qBxYqf2
2hreplyretweetfavorite
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/jUiXSP9vqb
2hreplyretweetfavorite