our values

PRAVIČNOST

Hackathon - 5.12.

zm3

Transparency International Slovenia, Inštitut Jožef Stefan in Virostatiq.si v prvem decembrskem vikendu pripravljavajo prvi hackathon, ki bo potekal v soboto, 5. decembra 2015 od 10.00 – 17.00 v Kreativnem centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani.

Udeleženci boste en dan preživeli s strokovnjaki s področja informacijske tehnologije in s svojimi predlogi sodelovali pri razvijanju inovativne platforme za zagotavljanje večje transparentnosti države. Vsekakor se bo tudi igralo s kodo platforme in izvajalo analize s pomočjo velikih baz podatkov. In seveda – veliko se bomo pogovarjali, debatirali in primerjali izkušnje.

Kaj je zakonodajni monitor?
Zakonodajni monitor je uporabniku prijazno interaktivno orodje, ki omogoča edinstven vpogled v sprejemanje zakonodaje v Sloveniji in pregled aktivnosti poslancev Državnega zbora. Portal med drugim omogoča vpogled v del zakonodajne sledi ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja posamezne zakonodaje. Skozi vizualno predstavitev omogočen kronološki vpogled v obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja, izjav poslancev na sejah Državnega zbora, itd.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je hackathon?
Hackathon, poznan tudi kot hack day, codefest ali hack fest je dogodek, na katerem se poleg računalniških programerjev zberejo tudi grafični oblikovalci, oblikovalci uporabniške izkušnje in projektni menedžerji ter skupaj sodelujejo na projektih programske opreme. Dogodek se je iz Združenih držav Amerike razširil pred slabim desetletjem, postaja pa vedno bolj popularen in ga organizirajo v mnogih državah.

Koliko stane udeležba na hackathonu?
Zahvaljujoče našim partnerjem je udeležba na hackathonu popolnoma brezplačna. Priskrbeli vam bomo hrano, pijačo in dobro voljo.

Ne poznam nikogar, ki se bo dogodka udeležil. Naj se ga udeležim sam?
Naj te to ne ustavi, saj bo na hackathonu veliko drugih udeležencev, ki bodo prišli sami. Pripelji še svoje prijatelje.

Kako se registriram?
Enostavno! Prijavi se na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. in dobil boš potrditev udeležbe.

Ne znam programirati. Ali naj se hackathona vseeno udeležim?
Ali si izkušen programer ali pa ne znaš niti napisati niti vrstice kode, v vsakem primeru bi se moral hackathona absolutno udeležiti. Smo zelo odprta skupina ljudi in te spodbujamo, da nas spoznaš. Izkušnje niso pomembne, šteje energija in dobra volja. S hackathonom bi radi spodbudili zanimanje za take projekte in povezali ljudi, ki jih to zanima.
PRIDI, TUDI ČE BOŠ SAMO GLEDAL!

Ali bo zagotovljena hrana in pijača?
DA!

Kaj moram prinesti?
Prinesi zgolj prenosni računalnik in polnilec ter veliko dobre volje :)

Opis in cilji hackathona
a) Namen srečanja je pripraviti dodatne analize delovanja poslanskih skupin, prikaz dodatnih statistik o poteku zakonodajnega postopka, dodatne vizualizacije podobnosti poslancev in njihovih aktivnosti v parlamentu, analize njihovih izjav, itd.
b) Hackathon je priložnost, da se naučite česa novega, da svoje znanje pokažete drugim, pridobite kakšno dobro referenco (na željo udeleženca izdamo potrdilo o udeležbi). Hackathon je priložnost, da se srečate in družite s posamezniki s podobnimi interesi, prispevate k večji preglednosti politike in se pri tem še zabavate. In ja, na poskrbljeno bo tudi za lakoto in žejo.
c)Na hackathonu se boste seznanili s samo platformo Zakonodajni monitor, bazo podatkov ter tehničnimi rešitvami, ki jih uporabljamo. V kolikor bodo udeleženci hackathona zainteresirani, bodo predlagane rešitve lahko pripravili v roku 14 dni, v tem času pa bomo organizatorji dogodka na voljo za svetovanje in mentorstvo. 
d) Več informacij in delovno gradivo bo pred dogodkom objavljeno na spletni strani www.transparency.si ter socialnih medijih TI Slovenia, tudi sodelujoči bodo neposredno obveščeni. Udeležbo potrdite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. najkasneje do 2. decembra 2015. Število mest je omejeno, udeležba je brezplačna. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.


Dodatna gradiva
Širši namen hackathona je pripraviti dodatne analize delovanja poslanskih skupin, prikaz dodatnih statistik o poteku zakonodajnega postopka, dodatne vizualizacije podobnosti poslancev in njihovih aktivnosti v parlamentu, analize njihovih izjav, itd.
Nekaj idej za razmislek:
1. 2D vizualizacija podobnosti poslancev po glasovanju (t-SNE), kjer se prikažejo skupine podobno glasujočih poslancev.
2. 2D vizualizacija podobnosti poslancev po glasovanju (PCA), kjer se prikažejo skupine podobno glasujočih poslancev a z drugo metodo za redukcijo dimenzij.
3. 2D vizualizacija podobnosti poslancev po zakonih, o katerih so debatirali (t-SNE): grupirani so tisti poslanci, ki so se oglašali na razpravah o istih zakonih, tako rekoč sogovorniki v razpravah.
4. 2D vizualizacija podobnosti poslancev po podobnosti jezika (vektorizirane izjave po 2,3,4-gramih, t-SNE): kdo uporablja podoben jezik/besede/fraze.
5. Word cloud izjav posameznih poslancev in izjav na posameznih sejah oz. pri obravnavi zakonov (s predhodno odstranitvijo tim. stop words).
6. Analize delovanja poslanskih skupin:
- št. izjav na poslanca v skupini;
- št. vloženih amandmajev;
- povprečna prisotnost poslancev skupine;
- število vseh glasov za in proti;
- ali poslanci iz iste skupine vedno glasujejo enako (notranja koherentnost); - tabela podobnosti glasovanja poslancev ene skupine z ostalimi skupinami.
7. Analiza zakonodajnega postopka:
- statistika predlagateljev zakonov;
- povprečen, najdaljši in najkrajši čas trajanja obravnave oz. sprejema posameznega zakona;
- povprečno in največje število amandmajev, število sprejetih amandmajev (kateri je najbolj amandmiran zakon), itd.
8. Prikaz aktivnosti poslancev (podatki bodo morali biti normalizirani, da se zagotovi primerljivost med poslanci) na področju:
- navzočnosti: prisoten / vseh glasovanj, ko ni bil opravičen;
- glasovanja: št. glasov / vseh glasovanj, ko ni bil opravičen;
- izjav: število poslančevih izjav / število vseh izjav;
- vprašanj: število poslančevih vprašanj / število vseh vprašanj;
- sodelovanje v odborih: koliko odborih sodeluje / število vseh odborov;
- izjav v odboru / število vseh izjav v odboru;
- število prijavljenih lobističnih stikov / število vseh prijavljenih stikov v sklicu.
V vseh primerih bi bil surovi rezultat normaliziran vektor ter odklon od povprečja, to pa bi vizualizirali. Druga možnost je vizualizacija s pomočjo zvezdastega diagrama, kjer bi kazali povprečje ter rezultat konkretnega poslanca.
9. »Track changes« funkcija – primerjava zakonov in amandmajev.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi 🔴 [RAZPIS] Nagradni natečaj za najboljše diplomsko ali magistrsko delo 🎓📜 @TransparencySi razpisuje nagrado za naj… https://t.co/gcG4N9e5hl
TransparencySi 📰[E-NOVICE]📰 Za vas smo pripravili mesečni pregled novic s področja dela @TransparencySi za februar 2021. ▶️… https://t.co/ixqshde6ua