our values

PRAVIČNOST

Prenovljen Zakonodajni monitor

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) je danes objavil prenovljeno platformo Zakonodajni monitor, portal za zagotavljanje zakonodajne sledi in pregleda aktivnosti dejavnosti poslancev državnega zbora. Od junijske javne predstavitve je TI Slovenia skupaj s partnerji tudi na podlagi predlogov uporabnikov vseskozi intenzivno iskal rešitve in možnosti razširitve platforme. V novi različici lahko prek prenovljene grafične podobe dostopate do osveženih baz podatkov, pregledujete po lobističnih stikih do 1. 7. 2015 in preverjate nove analize surovih podatkov. »Prenovljen Zakonodajni monitor je nov korak k vzpostavljanju zakonodajne sledi, ki bi omogočala vpogled civilni družbi v sprejemanje odločitev v Republiki Sloveniji. V tem trenutku smo zaradi neprimerne zakonodaje in pomanjkanja dostopa do pomembnih baz podatkov še vedno daleč od zagotavljanja kakovostne in celovite zakonodajne sledi,« pravi generalni sekretar Vid Doria.

TI Slovenia vnovič opozarja, da tovrstne platforme niso možne brez dostopnih baz podatkov, ki bi jih morala zagotavljati država. S tem bi pristojni pokazali, da podpirajo odprtost in preglednost lastnega delovanja, s čimer bi krepili zaupanje v institucije, ki jih zastopajo. »Tudi pri tej nadgradnji smo bili soočeni z izzivi pri pridobivanju podatkov – postopki so ponekod dolgotrajni, vnovič pa ugotavljamo, da je kar nekaj baz podatkov neprimernih za nadaljnjo obdelavo. Za sledljivost celotnega postopka priprave in sprejemanja predpisov in ugotavljanja zunanjih vplivov na te vsebine je nujno pridobiti te ključne informacije od ministrstev in vlade Republike Slovenije, ki pa jih do danes nismo uspeli pridobiti. Država zaenkrat preprosto še ne sledi potrebam in idejam širše javnosti,« dodaja Doria. Vidno prepreko občasno predstavlja tudi zakonodaja, ki ni bila pisana za tovrstno ponovno uporabo podatkov, čeprav tudi Evropska unija ugotavlja velik razvojni potencial pri ponovni uporabi takšnih baz. Temu primerna pa je tudi praksa državnih organov, ki še ne prepoznavajo priložnosti pri omogočanju dostopa do baz. TI Slovenia se zavzema za celovito zakonodajno sled kot obvezno prilogo k vsakemu zakonu, v strojno berljivi obliki, s tem projektom pa želi spodbuditi tudi državo k bolj celostnemu pristopu do podatkov.

Ob trenutnih spremembah Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije TI Slovenia tudi poudarja, da je treba primerno urediti tudi področje lobiranja. Kakovostna ureditev tega področja, ki bi bila v skladu s smernicami dobre prakse, bi bistveno pripomogla k zagotavljanju transparentnosti sprejemanja odločitev. Pri tem ne smemo zaspati na preteklih lovorikah, saj so se urejanja področja letos že resno lotile nekatere druge države.

 

 

Supported [in part] by a grant from the Foundation Open Society Institute in cooperation with the Think

Tank Fund of the Open Society Foundations.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @racunskosodisce: Obstaja tveganje, da bo proces priprave, sprejemanja in spremljanja predpisov postal sam sebi največja administrativna…
15hreplyretweetfavorite
TransparencySi RT @anticorruption: 🔴 700+ signatories from 120 countries call on #UNGASS2021 to set a new global standard on #beneficialownership transpar…
15hreplyretweetfavorite