our values

PRAVIČNOST

Negativno mnenje kaže na nujnost večjega nadzora lokalnih volitev

Negativno mnenje Računskega sodišča Računsko sodišče o pravilnosti poslovanja organizatorja volilne kampanje za sedanjega župana dr. Andreja Fištravca v času lokalnih volitev 2014 v mestni občini Maribor nas v Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ni presenetilo. Mnenje Računskega sodišča namreč potrjuje sume nepravilnosti, ki smo jih zaznali in prijavljali pristojnim institucijam že v času kampanje. »S pomočjo občanov smo na terenu zaznali več domnevnih kršitev, ki smo jih prijavili pristojnim organom, na Računsko sodišče pa smo dodatno naslovili pobudo za izvedbo revizije volilne kampanje dr. Fištravca. Današnje poročilo Računskega sodišča naše domneve potrjuje« je povedala Živa Gobbo, vodja projekta Transparentnost lokalnih volitev v srednji in vzhodni Evropi.
Žal pa v poročilo ni zajet sporni brezplačnik »Toti Maribor«, ki so ga prebivalci Maribora dobili tik pred uradnim začetkom volilne kampanje. »Strateška odločitev o časovni umestitvi promocijskega brezplačnika tik pred začetkom volilne kampanje je pokazala na iznajdljivost kandidatov pri zaobhajanju veljavne zakonodaje« je še dodala Živa Gobbo. Kljub temu, da je glasilo vsebovalo jasno naveden namen - promocija kandidata in izdajatelja - volilni štab sedanjega župana, se časovno ne uvršča v čas volilne kampanje in tako pade v sivo cono trenutne zakonodaje, saj zanj ne veljajo pravila poročanja stroškov kampanj. Na ta način je kampanja pred uradnim začetkom popolnoma izven nadzora.
Področje lokalne samuprave je izpostavljeno visokim korupcijskim tveganjem, kot je razvidno že iz raziskave Nacionalni sistem integritete, ki smo ga v TI Slovenia objavili v letu 2012, pa tudi drugih raziskav. Pomemben del tega so nedvomno tudi lokalne volitve, pri katerih vnovič opozarjamo na problem pomanjkanja nadzora zaradi razpršenosti kampanj. Ob nadzoru na terenu v letu 2014 smo v petih občinah zaznali ter prijavili več kot 100 sumov nepravilnosti. Zato menimo, da bi Računsko sodišče, kljub pomanjkanju človeških in finančnih virov, moralo izvesti več kot zgolj eno revizijo nepravilnosti financiranja lokalne volilne kampanje. Odgovorne zato pozivamo, da zagotovijo dodatna sredstva, ki bi omogočila večje število revizij na lokalnem nivoju.
Končne ugotovitve nadzora kampanj in finančnih poročil bodo predstavljene jeseni ob izidu poročila. Število in vrste kršitev kažejo na nizko stopnjo integritete na lokalnem nivoju. »Zaskrbljeni smo nad stanjem na področju lokalnih volitev, saj je nadzor pomanjkljiv, čeprav se dogajajo tudi hujše kršitve, kot je zloraba javnih sredstev za potrebe predvolilne kampanje. Zato pozivamo odgovorne, da do naslednjih lokalnih volitev resno razmislijo o potrebnih spremembah, ki bi izboljšale trenutno stanje« je še poudarila Živa Gobbo.

Foto: RS RS

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x