our values

PRAVIČNOST

»Začasna« ustavitev aplikacije SUPERVIZOR je neodgovorna in nesprejemljiva

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob »začasni« ustavitvi aplikacije Supervizor, ki predstavlja primarno orodje za transparentno poslovanje države in nadzor nad porabo javnih sredstev, opozarja na vprašljivo delovanje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in vseh organov, ki morajo skrbeti za nemoteno delovanje te mednarodno nagrajene aplikacije. »Nedopustno je, da v 21. stoletju, ko je uporaba informacijske tehnologije postala standard in je enostavno dostopna, prenos aplikacije iz enega strežnika na drugega državnemu organu vzame 2 meseca. To bi moralo biti in je lahko storjeno v enem dnevu, zato je ustavitev delovanja Supervizorja toliko bolj nerazumljiva in nesprejemljiva« pravi generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

TI Slovenia opaža, da je Supervizor od zadnje nadgradnje tarča raznovrstnih napadov, saj je vsekakor v interesu nekaterih, da je njegovo delovanje onemogočeno. Nenadna ustavitev aplikacije odpira vsekakor več vprašanj kot daje odgovorov zato »KPK pozivamo, da obrazloži razloge, zakaj je bilo treba za prenos na drug strežnik prekiniti delovanje Supervizorja in zakaj niso s prenosom počakali dokler ne uredijo vseh potrebnih korakov za prenos« dodaja Doria. TI Slovenia bo na podlagi zahtevka za dostop do informacij javnega značaja zahtevala podrobnejšo obrazložitev zadnjih dogodkov.

TI Slovenia prav tako poziva vse odgovorne, da zagotovijo nemoteno delovanje aplikacije, ki je na mednarodnem področju primer dobre prakse in nudi državljanom nadzor nad porabo javnih sredstev, obenem pa je velik korak k proaktivni transparentnosti delovanja države. Pozivamo, da se aktivnosti na področju boja proti korupciji, zagotavljanja transparentnosti, odgovornosti in integritete javnega in zasebnega sektorja okrepijo, saj opažamo trend stagnacije delovanja oblasti na tem področju.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi 🔴 [RAZPIS] Nagradni natečaj za najboljše diplomsko ali magistrsko delo 🎓📜 @TransparencySi razpisuje nagrado za naj… https://t.co/gcG4N9e5hl
24hreplyretweetfavorite
TransparencySi 📰[E-NOVICE]📰 Za vas smo pripravili mesečni pregled novic s področja dela @TransparencySi za februar 2021. ▶️… https://t.co/ixqshde6ua