our values

PRAVIČNOST

  • Obvestilo
  • Pakt integritete
  • Poslovna integriteta
  • Dijaki proti korupciji
  • Nevidni lastniki
  • Informacijske tehnologije
  • Podpri

Zakonodajni monitor in animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!

Vabimo vas na predstavitev portala Zakonodajni monitor in animiranega filma 'Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!', ki bo potekala v sredo, 17.6.2015 od 11.00 do 12.00 v Hotelu Slon v Ljubljani. TI Slovenia skupaj s Inštitutom Jožef Stefan in Virostatiq.com predstavlja portal Zakonodajni monitor, ki osvetljuje podrobnosti sprejemanja zakonodaje v Sloveniji ter novinarjem, predstavnikom nevladnih organizacij, akademikom in širši javnosti omogoča dostop do različnih baz podatkov za poglobljene analize. Namen platforme in dogodka je doseči tudi miselni preskok o pomembnosti javne objave podatkov in poročanja lobističnih stikov, saj ima vsak sleherni državljan pravico vedeti, kako nastajajo predpisi, ki vplivajo na njegovo življenje.  V ta namen bo TI Slovenia na dogodku tudi premierno prikazal animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!

Več pa v vabilu na dogodek.

Kako glasujejo? Kdo odloča? Kaj povedo v poslanskih klopeh?

Kljub naglemu razvoju informacijskih tehnologij so obstoječe zbirke podatkov slabo dostopne ter razpršene in posledično ne omogočajo celostnega vpogleda v nekatere ključne elemente zakonodajnega postopka. S portalom zakonodajni-monitor.si želimo pokazati, da je z IT orodji mogoče na grafično privlačen način državljanom prikazati, kako se sprejema zakonodaja, kdo vpliva na vsebino zakonov in kako glasujejo poslanci v Državnem zboru.
Portal omogoča vpogled v del zakonodajne sledi, ki je vezan na zakonodajni postopek ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja posamezne zakonodaje. Na časovnici je omogočen kronološki vpogled v obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja itd. Obenem platforma omogoča dostop do izjav poslancev na sejah Državnega zbora.
Prav tako je poslancem namenjen poseben del portala, ki omogoča vpogled v njihovo glasovanje po posameznih zakonih z grafično analizo, njihovo aktivnost v poslanskih klopeh ter ali so pred volitvami v Državni zbor podpisali Zavezo za boj proti korupciji. Platforma prikazuje tudi, kdo v Državnem zboru predstavlja vaš volilni okraj.

Kdo vpliva v ozadju? Imaš pravico vedeti!

Namen platforme in dogodka je doseči tudi miselni preskok o pomembnosti javne objave podatkov in poročanja lobističnih stikov, saj ima vsak sleherni državljan pravico vedeti, kako nastajajo predpisi, ki vplivajo na njegovo življenje. V ta namen bo TI Slovenia na dogodku tudi premierno prikazal animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti! 

logoEK lobbyinglogoTTF

 

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @OCCRP: NEW INVESTIGATION: Slovenia has awarded lucrative contracts for coronavirus protection equipment to multiple businesses with no…
19hreplyretweetfavorite
TransparencySi 🔵 [E-NOVICE] Za vas smo pripravili mesečni pregled novic s področja dela @TransparencySi za marec 2020. ▶️… https://t.co/02Dd5ePoA1